Μή Επεμβατικές | Ενέσιμες Θεραπείες

Υαλουρονικό Οξύ

 

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα «θαυματουργό» υλικό με τεράστιο εύρος εφαρμογών στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική και αισθητική ιατρική.

 

Το Υαλουρονικό Οξύ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ουσίες της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής, αφού πιθανώς να είναι και η ουσία με τις περισσότερες δυνατότητες εφαρμογής σήμερα. Αποτελεί ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού, το οποίο από μία ηλικία και μετά δεν παράγεται στην ίδια ποσότητα από το σώμα και η παραγωγή του τείνει να φθίνει σταδιακά με αποτέλεσμα το δέρμα να αρχίζει να παρουσιάζει ξηρότητα, να γίνεται πιο λεπτό και εύθραυστο, να χάνει τον όγκο του και την πυκνότητά του, να εμφανίζει λεπτές και πιο βαθιές ρυτίδες και γενικά να γερνά. Το υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από την υδρόφιλη φύση του, καθώς μπορεί να απορροφά έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, και είναι «υπεύθυνο» για τη νεανική και φρέσκια όψη της επιδερμίδας, μεταξύ και των διαφόρων άλλων λειτουργιών του. Το όνομά του το συναντούμε διαρκώς σε πολλές εκδοχές, από προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης έως και σε ποικίλες θεραπείες αισθητικής αλλά και ιατρικής φύσεως, όπως στην σύγχρονη ορθοπεδική για την «λίπανση» των αρθρώσεων και την ανακούφιση από τους πόνους. Στην αισθητική ιατρική χρησιμοποιείται για να ενυδατώσει, να προσδώσει όγκο, να φέρει λάμψη, να γεμίσει κενά και να ενισχύσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Είναι εύκολα κατανοητό και σαφές πως κανένα προϊόν εξωτερικής χρήσης (gel, κρέμες, serum κλπ) δεν μπορούν να δώσουν τα αποτελέσματα της έγχυσης του υαλουρονικού οξέος μέσα στο δέρμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η χρήση τους δεν βοηθά στην περιποίηση και τη φροντίδα της επιδερμίδας. Στην σύγχρονη πλαστική χειρουργική και αισθητική ιατρική, το υαλουρονικό οξύ έχει ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών, που συνοψίζεται στις ακόλουθες βασικές χρήσεις.

 

 

Μεσοθεραπεία Υαλουρονικού Οξέος

Το υαλουρονικό οξύ, όπως είπαμε και παραπάνω, έχει έντονα υδρόφιλο χαρακτήρα, μεταξύ των λοιπών χαρακτηριστικών του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μόρια υαλουρονικού οξέος να μπορούν να απορροφούν και να συγκρατούν νερό κάτω από το δέρμα. Η μεσοθεραπεία υαλουρονικού οξέος (λινκ με κατηγορία Μεσοθεραπεία Προσώπου), που συνήθως εμπλουτίζεται και με άλλους θρεπτικούς και αποτοξινωτικούς παράγοντες για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, αποτελεί μία από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες της σύγχρονης αισθητικής ιατρικής, καθώς είναι εξαιρετικά ασφαλής, σχεδόν ανώδυνη, πολύ εύκολη και απλή και με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κατά την εφαρμογή της θεραπείας ο γιατρός εγχέει μέσα στο δέρμα του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ αλλά και της ράχης των χεριών (λινκ με κατηγορία Αντιγήρανση Χεριών) λεπτόρρευστο υαλουρονικό οξύ χαμηλής πυκνότητας, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εκ των έσω ενυδάτωση και ανανέωση της επιδερμίδας. Το ίδιο το υαλουρονικό οξύ λειτουργεί εντός του δέρματος για την ενυδάτωση και τη βελτίωση του τόνου και της υφής της επιδερμίδας, αλλά ταυτόχρονα και η όλη διαδικασία της μεσοθεραπείας, μέσω των νυγμών σε ολόκληρο το πρόσωπο, κινητοποιεί τις φυσικές επουλωτικές διαδικασίες του οργανισμού με αποτέλεσμα την παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης από το ίδιο το σώμα και άρα την ανάπλαση, τη σύσφιξη και τη βελτίωση της υπό θεραπεία περιοχής. Τα αποτελέσματα λάμψης και φρεσκάδας είναι άμεσα ορατά και βελτιώνονται για καιρό μετά τη θεραπεία, ενώ η διαφορά είναι εμφανής και στον τρόπο που αισθανόμαστε το δέρμα μας, το οποίο πλέον δεν μας τραβά και δεν το νιώθουμε ξηρό και αφυδατωμένο.

 

 

 

Γέμισμα Ρυτίδων και Κενών με Υαλουρονικό Οξύ

Μία άλλη επίσης εξαιρετικά δημοφιλής χρήση του υαλουρονικού οξέος είναι αυτή του «filler» ή αλλιώς του ενέσιμου εμφυτεύματος. Το υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να «γεμίζει» τα κενά που ο χρόνος αφήνει πίσω του και να δίνει στο πρόσωπό ξανά τη νεανική και γεμάτη του εικόνα. Στην περίπτωση αυτή το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται είναι πιο αυξημένης πυκνότητας, ανάλογα με την ανάγκη που καλείται να καλύψει, και η τεχνική έγχυσής του επίσης εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλει να επιτύχει ο πλαστικός χειρουργός. Σε κάθε περίπτωση το υαλουρονικό οξύ ως filler μπορεί να γεμίσει μικρές ή και μεγαλύτερες ρυτίδες, σβήνοντας και εξαφανίζοντάς τις, να βελτιώσει σημαντικά βαθιές αύλακες και κενά, όπως η ρινοπαρειακές ρυτίδες, οι ρυτίδες της πικρίας (marionette lines), οι αύλακες των δακρύων, αλλά και τα μεγάλα κενά και οι σακούλες κάτω από τα μάτια, ενώ έχει και εξαιρετικά αποτελέσματα στις ρυτίδες στο λεγόμενο «πόδι της χήνας», όπου πολύ λίγες άλλες μη επεμβατικές θεραπείες μπορούν να χαρίσουν πραγματικά αποτελέσματα. Επίσης, συνδυαστικά και με άλλες θεραπείες, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των χορδών στην περιοχή του λαιμού, αλλά και να γεμίσει τα κενά του χρόνου στη ράχη των χεριών, δίνοντάς τους ξανά τη γεμάτη νεανική τους εικόνα. Και σε αυτή του τη χρήση το υαλουρονικό οξύ φροντίζει παράλληλα για τη σημαντική εκ των έσω ενυδάτωση του δέρματος, που άμεσα μοιάζει πιο λαμπερό και υγιές.

 

Αυξητική και Βελτίωση Περιγράμματος Χειλιών με Υαλουρονικό Οξύ

Αποτελεί μία από τις πιο γνωστές θεραπείες των τελευταίων ετών, καθώς, ανάλογα με τα χέρια στα οποία θα βρεθεί η ασθενής, μπορούμε να έχουμε από υπέροχα μέχρι γκροτέσκα αποτελέσματα. Ο λόγος για την αυξητική χειλιών με τη χρήση υαλουρονικού οξέος αυξημένης πυκνότητας, που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τον όγκο των χειλιών, κάνοντάς τα γεμάτα, σαρκώδη και θελκτικά, αλλά και να βελτιώσει το περίγραμμά τους, προσδίδοντας ένταση και διορθώνοντας τις ατέλειες στο σχήμα τους. Χάρη στο υαλουρονικό οξύ, τα λεπτά και άτονα χείλη, που συμπαρασύρουν συνήθως και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και τις εκφράσεις του προσώπου, αποκτούν νέα ζωή και προσδίδουν θελκτική όψη συνολικά στη γυναικεία εικόνα. Μαζί με τη βελτίωση του σχήματος και της προβολής των χειλιών απαλύνονται σημαντικά και οι λεπτές και βαθύτερες ρυτίδες στο άνω χείλος, γνωστές και ως «ρυτίδες του καπνιστή». Η συγκεκριμένη θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από πλαστικούς χειρουργούς με αίσθηση του μέτρου και βαθιά γνώση των βασικών αναλογιών του προσώπου, ώστε να μην έχουμε τα «αστεία» αποτελέσματα που συχνά βλέπουμε γύρω μας αλλά και σε περιοδικά και τηλεοράσεις και αποθαρρύνουν τις γυναίκες από τα να αποκτήσουν τα όμορφα και σαρκώδη χείλη για φίλημα που τους αξίζουν.

 

Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι με Υαλουρονικό Οξύ

Μία ακόμη εξαιρετικά επιτυχημένη χρήση του υαλουρονικού οξέος είναι αυτή της διόρθωσης των αισθητικών προβλημάτων της μύτης χωρίς νυστέρι. Φυσικά είναι εύκολα κατανοητό πως δεν είναι δυνατόν να διορθωθούν με την ενέσιμη αυτή θεραπεία δομικά προβλήματα της μύτης ούτε να αλλάξει το μέγεθός της, όμως μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα της και να «κρυφτούν» εντέχνως οι διάφορες ατέλειές της. Στην ουσία η μη επεμβατική ρινοπλαστική αποτελεί ένα «παιχνίδι» αναλογιών και σκιάσεων, όπου ο πλαστικός χειρουργός επεμβαίνει, ώστε με τις κατάλληλες τεχνικές και με υαλουρονικό οξύ αυξημένης πυκνότητας να σμιλεύσει τη μύτη, γεμίζοντας κενά και βαθουλώματα, ευθειάζοντας γραμμές, εξομαλύνοντας φόρμες και «καμουφλάροντας» τα αισθητικά προβλήματα που πλέον είναι σαφώς λιγότερο εμφανή και η συνολική εικόνα της μύτης άκρως πιο ισορροπημένη και σε καλύτερη αναλογία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η τεχνική αυτή είναι ιδανική για ανθρώπους που θα ήθελαν να βελτιώσουν το σχήμα της μύτης τους, αλλά δεν είναι έτοιμοι ή δεν προτίθενται να μπουν στη διαδικασία μίας ρινοπλαστικής (λινκ με κατηγορία Ρινοπλαστική).

 

 

Εμφυτεύματα Υαλουρονικού Οξέος

Όπως είπαμε και παραπάνω, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του υαλουρονικού οξέος είναι η ιδιότητά του να προσδίδει όγκο εκεί όπου τοποθετείται. Αυτό ισχύει και για το πρόσωπο και για το σώμα με τη χρήση ειδικών τύπων και πυκνοτήτων υαλουρονικών οξέων, ανάλογα με την περίπτωση και τις απαιτήσεις της. Τα ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδώσουν όγκο και να τονώσουν το μέγεθος και την προβολή, πάντα σε λογικά πλαίσια, διαφόρων περιοχών του προσώπου ή του σώματος. Στο πρόσωπο χρησιμοποιείται κυρίως για την ενίσχυση των ζυγωματικών και των γωνιών του προσώπου, που έτσι μοιάζει πιο γοητευτικό και σαγηνευτικό. Φυσικά η τεχνική και το αποτέλεσμα διαφοροποιείται για γυναίκες και άνδρες, καθώς τα ζητούμενα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι άνδρες συχνά ζητούν ενίσχυση του όγκου στους κροτάφους επί παραδείγματι, κάτι που δεν θα ήταν λογικό για ένα γυναικείο πρόσωπο. Στο σώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε σημείο όπου απαιτείται ενίσχυση του όγκου, όπως το στήθος, οι γλουτοί ή οι γάμπες. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και η εικόνα βελτιώνεται σημαντικά, όμως είναι σαφές πως δεν μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση του όγκου που θα πραγματοποιηθεί με ένα χειρουργείο και την τοποθέτηση μόνιμων εμφυτευμάτων.

 

 

Χρήσιμες Λεπτομέρειες για το Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υλικό απολύτως βιοσυμβατό και ασφαλές για τον οργανισμό και εξαιρετικά σπάνια προκαλεί προβλήματα, επιπλοκές ή αλλεργικές αντιδράσεις. Οι θεραπείες με υαλουρονικό οξύ έχουν συγκεκριμένη αντοχή στο χρόνο και η διάρκεια αποτελέσματος κυμαίνεται από 6 έως και 9 μήνες, οπότε και θα πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία. Τα αποτελέσματα κάθε θεραπείας είναι απολύτως αναστρέψιμα, εάν για κάποιο λόγο απαιτηθεί, ακόμη και πριν την παρέλευση του χρονικού διαστήματος αντοχής του υλικού, χάρη σε μία ενέσιμη ουσία που λέγεται υαλουρονιδάση και ουσιαστικά αποτελεί το αντίδοτο του υαλουρονικού, διαλύοντας το εντελώς και εξαφανίζοντας τα αποτελέσματα του. Στην παγκόσμια αγορά κυκλοφορούν αναρίθμητα σκευάσματα υαλουρονικού οξέος αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, για αυτό είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε πάντα σε έμπειρους και εκπαιδευμένους γιατρούς και να ενημερωνόμαστε για την ταυτότητα του υλικού που θα χρησιμοποιήσει. Θα πρέπει πάντα το υλικό να φέρει την έγκριση της ευρωπαϊκής ένωσης και του FDA και εμείς να κρατάμε το ειδικό απόκομμα της συσκευασίας με τον σειριακό αριθμό του εγχεόμενου υλικού.

 

 

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Χρόνος Συνεδρίας: 15-30 λεπτά  

Χώρος Συνεδρίας: Ιατρείο

Τύπος Αναισθησίας: Τοπική ή καθόλου

Τύπος Θεραπείας: Ενέσιμη

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ 20% ΕΚΠΤΩΣΗ