Μή Επεμβατικές | Ενέσιμες Θεραπείες

Botox / Dysport

 

Η πιο δημοφιλής ενέσιμη θεραπεία αντιγήρανσης της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για αυτήν.

 

Η Βοτουλινική Τοξίνη αποτελεί παγκοσμίως τη δημοφιλέστερη θεραπεία της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής και αισθητικής ιατρικής, με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) να δηλώνει πως το 2020 πραγματοποιήθηκαν 4,4 εκατομμύρια θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης μόνο στις ΗΠΑ, ένα νούμερο μάλιστα που χαρακτηρίζεται από 13% πτώση σε σχέση με το 2019, λόγω της πανδημίας του Covid. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και μαρτυρούν τη θέση που κατέχει η συγκεκριμένη θεραπεία σε παγκόσμιο επίπεδο στη συνείδηση των ασθενών, καθώς τα αποτελέσματά της είναι άκρως εντυπωσιακά και πλέον οι εγχύσεις της ουσίας είναι μέρος της ρουτίνας περιποίησης προσώπου και δέρματος για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Η βοτουλινική τοξίνη λοιπόν είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που λειτουργεί με έναν αρκετά απλό τρόπο. Εγχέεται μέσα στο μυ και εμποδίζει το νευροδιαβιβαστή να μεταφέρει το μήνυμα για την κίνηση των μυών στον εγκέφαλο. Έτσι ο μυς ουσιαστικά παραλύει και ατονεί η κίνησή του. Αυτό φυσικά γίνεται με ελεγχόμενο πάντα τρόπο και με τις σωστές δόσεις, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλει να επιτύχει ο γιατρός που κάνει την έγχυση. Αυτό διευκρινίζεται, καθώς, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που έχει κατά νου το ευρύ κοινό, η βοτουλινική τοξίνη ως ενέσιμη θεραπεία χρησιμοποιείται μεν ευρέως για αισθητικούς λόγους, όμως έχει και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες σε συγκεκριμένες παθήσεις.

 

 

Βοτουλινική Τοξίνη και Ρυτίδες

Όπως είπαμε και παραπάνω, η πιο γνωστή παγκοσμίως χρήση της βοτουλινικής τοξίνης είναι αυτή ως θεραπείας αντιγήρανσης. Ως θεραπεία αισθητικών προβλημάτων η βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται κυρίως στο άνω τριτημόριο του προσώπου εξαφανίζοντας τις υπάρχουσες ρυτίδες και προλαμβάνοντας τη δημιουργία νέων. Πιο αναλυτικά η ουσία εγχέεται μέσα στο μυ του μετώπου και δρα άμεσα καταστέλλοντας την κινητικότητα του μυός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να εξαφανίζονται ή να βελτιώνονται πολύ σημαντικά οι οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου και η ρυτίδα του μεσοφρύου (γνωστή και ως ρυτίδα του θυμού) και αφετέρου να προλαμβάνεται η δημιουργία και η μονιμοποίηση των δυναμικών ρυτίδων (ρυτίδες έκφρασης) στην περιοχή. Επίσης, η έγχυση στην εν λόγω περιοχή βοηθά και στην ανόρθωση των φρυδιών, που κάνει το πρόσωπο να μοιάζει άμεσα πιο νεανικό και ζωντανό. Κάπου εδώ να συμπληρώσουμε πως, εάν η ρυτίδα του μεσοφρύου είναι ήδη πολύ βαθιά, η θεραπεία θα πρέπει να συμπληρωθεί με έγχυση υαλουρονικού οξέος μέσα στη συγκεκριμένη ρυτίδα, ώστε να εξαφανιστεί εντελώς. Οι ρυτίδες γενικά χωρίζονται σε δυναμικές και στατικές. Οι δυναμικές ρυτίδες είναι οι ρυτίδες που εμφανίζονται όταν μιλάμε, επικοινωνούμε, εκφραζόμαστε, γελάμε, κλαίμε και γενικά κάνουμε μορφασμούς με το πρόσωπό μας, ενώ εξαφανίζονται όταν είμαστε ανέκφραστοι. Με το πέρασμα των ετών λοιπόν οι ρυτίδες αυτές, δηλαδή οι ρυτίδες της έκφρασης, γίνονται μόνιμες και υπάρχουν και όταν το πρόσωπό μας βρίσκεται σε ηρεμία. Αυτές είναι οι λεγόμενες στατικές ρυτίδες. Η έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης λοιπόν, πέρα από το γεγονός πως αδρανοποιώντας το μυ και την κίνησή του εξαφανίζει ή απαλύνει τις δυναμικές ρυτίδες, ταυτόχρονα προλαμβάνει ώστε αυτές να μην εξελιχθούν σε στατικές. Για αυτό και συχνά ακούμε πως η εν λόγω θεραπεία πρέπει να ξεκινά σε σχετικά νεαρή ηλικία και πριν οι δυναμικές ρυτίδες εγκατασταθούν στο πρόσωπο ως στατικές, προκειμένου να προλάβουμε το γεγονός αυτό και να μην μονιμοποιηθούν. Πέρα από την περιοχή του μετώπου, η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να πραγματοποιηθεί για βελτίωση της αισθητικής εικόνας του προσώπου και στο λεγόμενο «πόδι της χήνας», αλλά και στο περίγραμμα του προσώπου για ανόρθωση και στην περιοχή του λαιμού για τον ίδιο ακριβώς λόγο, καθώς και για τη βελτίωση των κάθετων χορδών του λαιμού, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τέλος, η βοτουλινική τοξίνη μπορεί για αισθητικούς λόγους να εγχυθεί και στις κνήμες με στόχο τη μείωση της περιφέρειας της γάμπας του ποδιού.

 

 

Βοτουλινική Τοξίνη και Θεραπευτικές Ιδιότητες

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης δεν πραγματοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για θεραπευτικούς, και μάλιστα έτσι ξεκίνησε και αρχικά να εφαρμόζεται η συγκριμένη θεραπεία. Πέρα λοιπόν από την εικόνα της νεότητας στο πρόσωπο, η βοτουλινική τοξίνη έχει την ικανότητα να βοηθήσει και με άλλα θέματα που μπορεί να μας απασχολούν. Μία από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις της και ιδίως στο Hollywood, αλλά και στην εγχώρια showbiz, είναι αυτή κατά της υπεριδρωσίας. Στην περίπτωση αυτή, η ουσία λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμβαίνει και στην εξάλειψη των ρυτίδων, δηλαδή εγχέεται στην περιοχή της μασχάλης, των πελμάτων, στις παλάμες, στο μέτωπο, όπου δηλαδή έχει κανείς την τάση να παρουσιάζει υπερβολικά πολύ ιδρώτα, και ακυρώνει το ερέθισμα που κανονικά θα έστελνε το σώμα στον εγκέφαλο, προκειμένου αυτός με τη σειρά του να δώσει εντολή στους ιδρωτοποιούς αδένες να παράγουν τον ιδρώτα. Το μήνυμα δεν φτάνει ποτέ στον παραλήπτη του και έτσι εμείς δεν ιδρώνουμε. Πέρα από τη μείωση της παραγωγής του ιδρώτα, περιορίζεται και η όποια κακοσμία συνοδεύει το φαινόμενο, ενώ σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί στο μέτωπο η έγχυση σβήνουν παράλληλα και οι ρυτίδες, οπότε απολαμβάνουμε διττό αποτέλεσμα. Μία άλλη θεραπευτική χρήση της τοξίνης είναι αυτή κατά της κεφαλαλγίας. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες ως μέσο πρόληψης των κρίσεων ημικρανίας, μία εφαρμογή για την οποία μάλιστα έχει λάβει και έγκριση από τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης ως μέσο πρόληψης της χρόνιας ημικρανίας πραγματοποιείται είτε υποδερμικά, είτε μέσα στους μύες στην περιοχή του μετώπου, των κροτάφων, στην πίσω πλευρά της κεφαλής, στον αυχένα και τη ράχη μας. Τα σημεία έγχυσης είναι πολύ περισσότερα από τα αντίστοιχα που απαιτούνται για τη βελτίωση της αισθητικής μας εικόνας, όμως το αποτέλεσμα έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήριο με τους ασθενείς να μιλούν για σημαντική βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής. Υποψήφιος είναι κάθε ασθενής που υποφέρει από Χρόνια Ημικρανία και οι κρίσεις φτάνουν να ξεπερνούν τις 15 ημέρες το μήνα σε κατάσταση κρίσης, ενώ σε αυτήν την περίπτωση η εφαρμογή γίνεται κάθε 3 μήνες, και όχι κάθε 6-8 μήνες που συστήνεται για αισθητικούς λόγους. Τέλος, η βοτουλινική τοξίνη έχει συσχετισθεί και με τη βελτίωση της ψυχολογίας των ανθρώπων που πάσχουν από συγκεκριμένα ψυχικά νοσήματα, με κλινικές μελέτες να μιλούν για μείωση της διάρκειας και της συχνότητας των περιόδων κατατονίας σε ασθενείς με διάφορες μορφές κατάθλιψης.

 

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Χρόνος Συνεδρίας: 15-20 λεπτά 

Χώρος Συνεδρίας: Ιατρείο

Τύπος Αναισθησίας: Τοπική ή καθόλου

Τύπος Θεραπείας: Ενέσιμη

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ 20% ΕΚΠΤΩΣΗ