Μή Επεμβατικές | Ενέσιμες Θεραπείες

Αντιμετώπιση Ευρυαγγειών

 

Οι ευρυαγγείες είναι ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε πρόσωπο και σώμα και σήμερα αντιμετωπίζεται επιτυχώς και αποτελεσματικά.

 

Οι ευρυαγγείες είναι ένα αισθητικό πρόβλημα, πολύ σπάνια με λειτουργικές προεκτάσεις και αυτό περισσότερο στην περίπτωση των κιρσών, που επηρεάζει σημαντικά την εικόνα των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται. Συχνότερα παρατηρείται στα κάτω άκρα, όπου εμφανίζεται ως μπλε και κόκκινες γραμμές, ενώ ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν ευρυαγγείες και στο πρόσωπο, ή και σε άλλες περιοχές του σώματος. Πρόκειται για διατεταμένες φλέβες κόκκινου ή μπλε χρώματος και είναι ουσιαστικά σημεία στα οποία οι βαλβίδες των φλεβών έχουν υποστεί βλάβη, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει σε μεγαλύτερο όγκο και σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φυσιολογική. Αυτό οδηγεί στη διάταση (ξεχείλωμα) των φλεβών, ενώ ορισμένες φορές οι ευρυαγγείες μπορεί να συνυπάρχουν και με κιρσούς στην περιοχή των ποδιών. Η πάθηση αυτή, πέρα φυσικά από το ιδιαίτερα εμφανές και άκρως ενοχλητικό αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί στην εικόνα της περιοχής που εμφανίζεται, αποτελεί και μία ένδειξη πιθανής διαταραχής στο κυκλοφορικό σύστημα. Έτσι, συστήνεται πριν ξεκινήσει τη διαδικασία της θεραπείας, ο ασθενής να ελέγχεται ενδελεχώς με τρίπλεξ και λοιπές εξετάσεις και να παρακολουθείται συστηματικά. Οι απλές ευρυαγγείες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα συνήθως και, εάν εμφανιστούν, έχουν διαφορετική ένταση σε κάθε άνθρωπο. Αυτά μπορεί να αφορούν αίσθημα καύσου ή κνησμού, αίσθημα βάρους στα πόδια, οίδημα στους αστραγάλους ή και πόνο, τα οποία επιδεινώνονται προς το τέλος της ημέρας και το καλοκαίρι με τη υψηλότερες θερμοκρασίες. Μερικές φορές κάτω από το δέρμα είναι εμφανείς μεγαλύτερες φλέβες (δικτυωτές), οι οποίες καταλήγουν στις ευρυαγγείες και τις τροφοδοτούν με αίμα.

 

 

Μέθοδοι Αντιμετώπισης Ευρυαγγειών

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική και αισθητική ιατρική εφαρμόζει συνήθως δύο διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση και εξάλειψη των ευρυαγγειών. Η μία είναι το Nd:Yag laser και το άλλο η σκληροθεραπεία. Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, συνήθως το laser εφαρμόζεται για τη θεραπεία μικρότερων ευρυαγγειών και η σκληροθεραπεία μεγαλύτερων, όμως συχνά οι δύο τεχνικές μπορεί να δράσουν και συνδυαστικά ή συμπληρωματικά για ακόμη καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Pico Laser Nd:Yag

Η εφαρμογή laser για την δραστική αντιμετώπιση των ευρυαγγειών έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας τις αντιαισθητικές μπλε και κόκκινες γραμμές παρελθόν εύκολα και οριστικά. Η τεχνολογία Nd:Yag έχει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην περιοχή των κάτω άκρων, όσο και στις ευρυαγγείες του προσώπου, καθώς προσφέρει πολύ στοχευμένη και ελεγχόμενη δράση στα χέρια πάντα του εξειδικευμένου γιατρού-χειριστή. Ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και τη μορφολογία της φλέβας, ο γιατρός θα καθορίσει και την ένταση της ενέργειας καθώς και τη διάρκεια του παλμού. Η λογική της θεραπείας είναι η εξής: Το laser εκπέμπει μία ακτίνα υψηλής έντασης φωτός που διαπερνά την επιδερμίδα, χωρίς να την τραυματίζει, και μεταφέρει μία ελεγχόμενη και προαποφασισμένη ποσότητα ενέργειας μέσα στην προβληματική φλέβα. Η αύξηση της θερμότητας προκαλεί παύση της ροής του αίματος, τα τοιχώματα της φλέβας συγκλείνουν και αυτή «κλείνει» και τελικά απορροφάται και αποβάλλεται σταδιακά από τον οργανισμό. Πριν την εφαρμογή του laser, απλώνεται στην περιοχή ειδική αναισθητική κρέμα, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εφαρμόζεται ψυκτικό σπρέι, ώστε η θεραπεία να είναι καλά ανεκτή. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, ενώ μετά από κάθε ραντεβού δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας. Εάν παρατηρηθεί ελαφρό οίδημα ή ερυθρότητα, αυτά υποχωρούν άμεσα. Στην περίπτωση της εφαρμογής στα πόδια, θα χρειαστεί ο ασθενής να φορά ειδικές ελαστικές κάλτσες για κάποιες ημέρες, ενώ απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο. Για την εφαρμογή στο πρόσωπο πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζεται αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας μετά τη συνεδρία και για αρκετές ημέρες.

 

-Σκληροθεραπεία

Η σκληροθεραπεία είναι μία πολύ διαδεδομένη μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών και ιδιαίτερα δοκιμασμένη στο χρόνο, καθώς, πριν την εφαρμογή των laser, αποτελούσε και τη μόνη μη χειρουργική μέθοδο θεραπείας. Κατά τη σκληροθεραπεία εγχέεται μέσα στις προβληματικές φλέβες ένα ειδικό φάρμακο, που προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα. Συγκεκριμένα, η ουσία αυτή  επηρεάζει τον εσωτερικό χιτώνα που καλύπτει τον αυλό της φλέβας και έτσι ο αυλός της κλείνει και αποβάλλεται φυσικά από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται μία ελεχγόμενη θρόμβωση και τελικά οι ευρυαγγείες να απορροφώνται σταδιακά φυσικά από τον οργανισμό και να εξαφανίζονται. Η σκληροθεραπεία χαρακτηρίζεται ως καλά ανεκτή από τους ασθενείς, ενώ γενικά δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια αρκετές παραλλαγές της βασικής θεραπείας, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό, και ο γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να μας συστήσει την κατάλληλη για εμάς τεχνική. Μετά την εφαρμογή θα πρέπει να φοράμε ειδικές ελαστικές κάλτσες για περίπου μία εβδομάδα, αλλά πέραν αυτού δεν υπάρχει κάποιος άλλος περιορισμός ή χρόνος αποθεραπείας. Μετά τη συνεδρία συνήθως παρατηρείται ερυθρότητα, εκχυμώσεις και ελαφρύ οίδημα κατά μήκος των φλεβών για τις πρώτες ημέρες, συμπτώματα που σταδιακά υποχωρούν και εξαφανίζονται. Η σκληροθεραπεία εφαρμόζεται τόσο για ευρυαγγείες όσο και για αρχικού σταδίου κιρσούς. Σε σοβαρές περιπτώσεις κιρσών, με σύνοδα συμπτώματα, οι γιατροί συνιστούν μία επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται κιρσεκτομή και αφορά στην χειρουργική αφαίρεση των προβληματικών πλέον φλεβών.

 

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Χρόνος Συνεδρίας: 30-60 λεπτά 

Χώρος Συνεδρίας: Ιατρείο

Τύπος Αναισθησίας: Τοπική

Τύπος Θεραπείας: Laser ή ενέσιμη

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ 20% ΕΚΠΤΩΣΗ