Αισθητική Χειρουργική | Στήθος

Γυναικομαστία

 

Η γυναικομαστία είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τεράστιο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού και λύνεται οριστικά χάρη στη σύγχρονη πλαστική χειρουργική.

 

 

Η γυναικομαστία αφορά βασικά μία ενδοκρινολογική διαταραχή κατά την οποία παρατηρείται διόγκωση στο ανδρικό στήθος και πρόκειται για καλοήθη υπερτροφία του μαζικού αδένα. Με απλά λόγια είναι η κατάσταση κατά την οποία το ανδρικό στέρνο παρουσιάζει την εικόνα ενός γυναικείου στήθους, άλλοτε μικρότερου και άλλοτε μεγαλύτερου. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί κατά την βρεφική, εφηβική ή και ώριμη ενήλικη ζωή του άνδρα, ενώ είναι εξαιρετικά συχνό. Οι σχετικές μελέτες υποστηρίζουν πως περίπου ένα 40% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού μπορεί να παρουσιάσει μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα γυναικομαστίας κατά τη διάρκεια της ζωής του, εκ του οποίου όμως σε ένα μικρό μόνο ποσοστό το πρόβλημα θα παραμείνει μόνιμα. Η γυναικομαστία έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ανδρική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα με τους άνδρες να υποστηρίζουν πως νιώθουν μειωμένο τον ανδρισμό τους, πως ντρέπονται για το γυμνό τους σώμα, πως δεν θέλουν να μένουν χωρίς μπλούζα σε δημόσιους χώρους, όπως η παραλία ή η πισίνα ή τα αποδυτήρια, αλλά και πως συχνά το πρόβλημά τους αυτό θέτει τεράστια εμπόδια και στην προσωπική τους ζωή και στη σεξουαλική τους απόδοση λόγω άγχους. Η εικόνα του διογκωμένου ανδρικού στήθους συχνά μπορεί να μην οφείλεται στην πάθηση της γυναικομαστίας, αλλά στη μεγάλη εναπόθεση λίπους τοπικά στην περιοχή του στήθους, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ψευδής γυναικομαστία ή λιπομαστία. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κάποια πάθηση, όμως το αποτέλεσμα στην ανδρική ψυχολογία είναι ίδιο με αυτό της γυναικομαστίας. Μία ακόμη πιθανότητα είναι να υπάρχει συνδυασμός των δύο παραπάνω καταστάσεων, δηλαδή και υπερτροφικός μαζικός αδένας και μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή. Κανονικά το ανδρικό στήθος αποτελείται από τη θηλή και το μαζικό αδένα, ο οποίος παραμένει ατροφικός στους άνδρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες που κατά την εφηβεία παρουσιάζουν φυσιολογική διόγκωση του αδένα αυτού και αποκτούν το στήθος που πρόκειται να τις συντροφεύει για την υπόλοιπη ζωή τους. Η ανδρική γυναικομαστία, ανάλογα με το βαθμό και την έκταση του προβλήματος, ταξινομείται σε 5 στάδια, όπου το στάδιο 1 αφορά στη μικρή προβολή του μαζικού αδένα μόνο πίσω από τη θηλή και το στάδιο 5 στη μεγάλη υπερτροφία του μαζικού αδένα συνολικά στο στήθος, τη μεγάλη χαλάρωση του δέρματος, τη μεγάλη πτώση του μαστού και τη μεγάλη συγκέντρωση λίπους στην περιοχή. Ανάλογα με το πρόβλημα, την ένταση και το βαθμό του, καθώς και την αιτία του, η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο παραμβατικές.

 

Τεχνική Αντιμετώπισης Γυναικομαστίας

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν απλοποιήσει σημαντικά τα πράγματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας, τουλάχιστον της γυναικομαστίας ήπιας ή και μέτριας μορφής. Παλαιότερα η επέμβαση για την εξάλειψη της γυναικομαστίας ήταν χειρουργικά εξαιρετικά παραπλήσια με τις τεχνικές της μαστεκτομής, κάτι που έλυνε μεν το πρόβλημα, αλλά συγχρόνως σήμαινε μία πολύ βαριά αποθεραπεία και εκτεταμένες ουλές. Σήμερα, ο πλαστικός χειρουργός έχει αρκετά βέλη στη φαρέτρα του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο βέβαια, εάν είναι πάρα πολύ εκτεταμένο, και πάλι θα χρειαστεί μία παρεμβατική χειρουργική τεχνική, η οποία όμως παραμένει ηπιότερη από το παρελθόν. Η απλή λιπομαστία, ειδικά εάν είναι μικρού βαθμού, αντιμετωπίζεται με λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική, ώστε να αφαιρεθεί η περίσσεια λίπους και να σμιλευτεί εκ νέου ένα αρρενωπό στέρνο. Στην περίπτωση της γυναικομαστίας, οι πιο σύγχρονες χειρουργικές τάσεις επιλέγουν ένα συνδυασμό λιποαναρρόφησης με ενδοσκοπική χειρουργική. Κατά την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής, η όλη διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από μία πολύ μικρή τομή (4-5 χιλιοστά) στην περιοχή της μασχάλης, μέσα από την οποία ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί την περίσσεια λίπους με την τεχνική της λιποαναρρόφησης. Μετά αφαιρεί ενδοσκοπικά πια τον υπερτροφικό μαζικό αδένα μέσα από μία αντίστοιχα μικρή τομή στο όριο μεταξύ θηλής και δέρματος. Επειδή το δέρμα έχει την τάση, εφόσον απελευθερωθεί από τον περιττό λιπώδη ιστό, να συρρικνώνεται, συνήθως με την εν λόγω τεχνική δεν απαιτείται και αφαίρεση περίσσειας δέρματος. Όμως εάν η χαλάρωση είναι εκτεταμένη και χρειάζεται εκτομή δέρματος, τότε θα χρειαστεί μία ακόμη τομή, συνήθως περιμετρικά της θηλής.

 

Ιδανικοί Υποψήφιοι Αντιμετώπισης Γυναικομαστίας

Ιδανικός υποψήφιος για κάποια από τις παραπάνω τεχνικές αντιμετώπισης της γυναικομαστίας είναι κάθε υγιής άνδρας, άνω των 18 συνήθως, εκτός αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι (πχ. bullying) που επιτάσσουν το χειρουργείο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, πάντα όμως υπό συνθήκες, που παρουσιάζει θηλυπρεπή εικόνα στην περιοχή του στήθους του και ενοχλείται από αυτό. Τα ψυχικά τραύματα που προκύπτουν από τη γυναικομαστία και οι επιπτώσεις που έχει στην αυτοπεποίθηση, την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του άνδρα αποτελούν λόγους ικανούς για να αναζητήσει λύση στο πρόβλημά του. Σε μία εποχή που τα αισθητικά προβλήματα έχουν λύση, και μάλιστα μόνιμη, δεν υπάρχει λόγος κανένας άνθρωπος να υποφέρει καθημερινά από την εικόνα του στον καθρέπτη και τα σχόλια των γύρω του. Η γυναικομαστία, όπως και η λιπομαστία, συνήθως δεν έχουν καμία επίπτωση στην υγεία του άνδρα, αλλά αποτελούν ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα με πολύ δυσάρεστες συνέπειες στον ανδρισμό και την αυτοεικόνα του.

 

Σημαντικές Λεπτομέρειες Αντιμετώπισης Γυναικομαστίας

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει κάνει τα πράγματα αρκετά απλά όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας. Στην περίπτωση της λιποαναρρόφησης τα πράγματα είναι ακόμη πιο απλά από το συνδυασμό με ενδοσκοπική εκτομή του μαζικού αδένα, όμως κι εκεί η αποθεραπεία είναι αρκετά εύκολη και σύντομη και η επέμβαση συνοδεύεται από τεράστια επίπεδα ασφαλείας. Η επέμβαση, ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, πραγματοποιείται είτε με τοπική αναισθησία και μέθη είτε με γενική αναισθησία. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση στην κλινική και η επιστροφή στο σπίτι γίνεται την ίδια ημέρα, πάντα τηρώντας ευλαβικά τις οδηγίες που δίνονται από το χειρουργό. Χορηγείται προληπτικά ολιγοήμερη αντιβιοτική αγωγή, ενώ εάν υπάρχει πόνος αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Το οίδημα και οι εκχυμώσεις, εφόσον προκύψουν, σταδιακά εξαφανίζονται εντελώς. Η χρήση του ειδικού ελαστικού γιλέκου κρατά περίπου 1 μήνα, ενώ για την επιστροφή στις έντονες αθλητικές δραστηριότητες θα χρειαστεί περίπου το ίδιο διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι αμέσως ορατό, όμως ολοκληρώνεται πλήρως κάποιους μήνες μετά την επέμβαση. Οι ουλές που προκύπτουν από το χειρουργείο σταδιακά εξαλείφονται και στο τέλος είτε εξαφανίζονται εντελώς είτε μένουν ως ανεπαίσθητη λευκή γραμμή. Η επίδραση του χειρουργείου στην ψυχολογία του ασθενούς είναι πραγματικά εντυπωσιακή, καθώς το μεγάλο στήθος είναι απολύτως συνυφασμένο με το γυναικείο σώμα, κάτι που κανένας άνδρας δεν θέλει να τον χαρακτηρίζει και να τον κάνει να νιώθει μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους άνδρες του περιβάλλοντός του.

 

Συνδυαστικά Χειρουργεία

Η επέμβαση της γυναικομαστίας μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα άλλα χειρουργεία της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής, πάντα εφόσον ο πλαστικός χειρουργός κρίνει πως μπορούν να πραγματοποιηθούν στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με γνώμονα πρωτίστως την ασφάλεια του ασθενούς. Ο πιο συνήθης συνδυασμός, ειδικά όταν μιλάμε μόνο για λιποαναρρόφηση ή λιπογλυπτική, είναι η αφαίρεση λίπους και η σμίλευση και της περιοχής της κοιλιάς, ώστε να δημιουργηθεί ένα άκρως αρρενωπό και αθλητικό τελικό αποτέλεσμα.

 

 

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ

Χειρουργικός Χρόνος: 2-3 ώρες

Διανυκτέρευση στην Κλινική: Όχι. 

Τύπος Αναισθησίας: Αναλόγως της τεχνικής. 

Χρόνος Αποθεραπείας: 4-15 ημέρες, αναλόγως της τεχνικής.

Επιστροφή στην Εργασία: 4-5 ημέρες, αναλόγως πάντα της φύσεως της εργασίας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ 20% ΕΚΠΤΩΣΗ